Monday, June 23, 2014

Pistrui, alunițe, alergie solară? Le am pe toate! Cum mă protejez? (RO)

No comments :
 

Bună tuturor!


Am avut dintotdeauna o piele foarte sensibilă și albă, albă de tot, mai alb de atât nu se poate. Nu de puține ori, în copilărie și adolescență, eram luată peste picior de prieteni, din cauza pielii mele de ”brânză telemea”, cum îmi spuneau ei, mai ales vara. Îmi era așa o ciudă când vedeam cum prietenele mele se puteau bronza cu ușurință, eu, în schimb mă înroșeam ca un rac și mă mai și mânca și ustura pielea de mama focului, dar răbdam ca ”baba la frumusețe” cu mult stoicism. Pe atunci nu știam ce înseamnă alergia solară - o reacție a sistemului imunitar la lumina solară ce se manifestă prin înroșirea pielii și senzație de mâncărime.

Nici Mama Natură și nici genetica n-au fost prea generoase cu mine, căci am moștenit o mulțime de alunițe de la părinți, pistrui, dar și greșelile și neglijența din adolescență și-au spus cuvântul asupra pielii mele.
Mama îmi răspundea mereu atunci când eu îi spuneam că am mai descoperit o aluniță pe corp și o întrebam mai mult retoric:
” - De ce trebuia eu să moștenesc și alunițele voastre?
   - Când erai doar un bebeluș aveai o piele impecabilă, fără niciun semn”.

Da, vremea a trecut, constat acest fapt implacabil zi de zi, și, pielea mea fină și impecabilă de bebeluș s-a maturizat încetul cu încetul lăsând loc pistruilor, alunițelor și semnelor de tot felul. Cu o așa piele sensibilă, soarele nu mi-a fost un prieten foarte bun. Preferam să stau la plajă vara între orele 9.00 și 11.00 cât să se fixeze calciul în oase, vorba doctorului și în rest, îl evitam pe cât posibil. Și vă spun cu mâna pe inimă, crescând la țară, este destul de greu.

Cu toată grija mea pentru pielea sensibilă din dotare, în adolescență, am făcut o mare greșeală. Eram în clasa a XI-a când am lucrat pentru prima și ultima dată în viață, timp de o săptămână, pe un șantier arheologic. Căutând cu entuziasm după rămășițele dacilor, am uitat complet de protecția solară, și, în câmp deschis, în prima zi, m-am copt efectiv. Dacă m-ați fi văzut, mi-ați fi plâns de milă nu alta, mâinile îmi erau roșii ca racul, alunițele de pe mâini, din culoarea maro, se transformaseră într-un verzui închis și scoteau foc nu alta, atât erau de fierbinți. Picioarele îmi erau și mai roșii, eram bronzată ca și fotbaliștii, cu jambiere, purtasem tricou și pantaloni scurți. Ce a urmat a fost chinul de pe Pământ. Nici cu toate cremele calmante din lume, nici cu toate remediile naturale din lume nu mi-am revenit. Efectul pățaniei s-a văzut în timp, în următoarele zile, mâinile și picioarele au început să mi se umfle, nu puteam să dorm de usturime și mâncărime, mă durea capul rău, deși purtasem pălărie, m-am umplut de vezicule care s-au spart, apoi mi s-au dus câteva straturi bune de piele, alunițele mă usturau de mama focului. Drept cadou, pe umeri m-am procopsit cu epoleți, nu, nu aceia la care vă gândiți, ci o piele zbârcită de parcă aveam 90 de ani, nu mai văzusem niciodată așa ceva, iar de acolo au rezultat mulți pistrui. A fost un chin, și acesta e un cuvânt prea finuț pentru câte am îndurat! Ei, și cu toate chinurile astea, am săpat în continuare și am mers zi de zi pe șantier până când a venit o altă grupă. Întâmplarea aceasta mi-au amintit-o colegii până și în albumul de final de clasa a XII-a, e memorabilă.


sensitive skin, sun protection


Mi-ar fi plăcut tare mult ca dirigintele nostru să nu ne li luat de la orele de ”Îngrijire corporală” care se predau din când în când la liceu, și să o fi lăsat mai domol cu atâta istorie, am mai fi descoperit informații utile.

Poate nu v-a făcut plăcere să citiți în detaliu despre pățania mea (nici mie, numai când mă gândesc la câte am îndurat, mă și ia cu frisoane!), însă am vrut să vă previn și pe voi asupra a ceea se poate întâmpla atunci când uiți de protecția solară, căci sunt aproape sigură că și voi ați trecut prin episoade de genul. În cazul acesta vina a fost exclusiv a mea, pentru că nu m-am informat din timp și nici nu am acordat suficientă atenție corpului meu.

Știați că expunerea la soare fără o protecție corespunzătoare are ca principale efecte: cancerul de piele, afectarea materialului genetic din celule, a ADN-ului, sau chiar a sistemului imunitar, îmbătrânirea prematură a pielii sau arsuri solare? Știați că melanomul, cel mai agresiv tip de cancer de piele, cu tot mai multe victime anual, rămâne încă un pericol neluat în seamă de populația Planetei? Știați că, în România, conform unor studii recente rata incidenței cancerului de piele este de 4,7 la suta de mii în cazul bărbaților și de 4,4 la suta de mii în cazul femeilor? Riscurile dezvoltării acestei maladii cu potențial letal ridicat se adresează tuturor categoriilor de vârstă.

Întâmplarea aceea m-a pus pe gânduri și, deși s-a petrecut cu ceva timp în urmă, am început să mă documentez serios asupra tuturor acestor aspecte și să-mi iau măsurile necesare de precauție. De asemenea, acest mic spațiu virtual mi-a fost de mare ajutor, deoarece am descoperit atât de multe lucruri utile pentru sănătatea mea. Acum, crema cu factor de protecție solară este cu mine mereu, nu doar vara sau la plajă, o aplic chiar și atunci când stau în casă, deoarece razele soarelui pătrund prin ferestre, asta dacă nu au sunt echipate cu filtre de protecție și își fac de cap cu pielea mea.

Trebuie să înțelegem că soarele este unul dintre pricipalii factori ai îmbătrânirii pielii, noi practic începem să îmbătrânim din clipa în care ne-am născut, vrem nu vrem, suntem organisme vii și trebuie să trecem prin ciclul vieții. Putem însă transforma soarele în cel mai bun prieten, dacă știm cum să ne protejăm corespunzător prin folosirea de creme cu factor de protecție adecvat, pe care să le alternăm în funcție de sezon, să evităm expunerea îndelungată la soare, mai ales când nivelul de radiații este la cote maxime (soarele este poziționat la zenit), să nu ne ferim să purtăm haine de protecție (da, există, haine care protejează împotriva radiațiilor solare), ochelari și, mai presus de toate să nu ne ambiționăm că dacă ne bronzăm cu ulei de măsline sau mâncăm morcovi o să ne fie bine.

Sfatul meu este să lăsăm informația și tehnologia să ne ajute. Sunt de lăudat campaniile de conștientizare tot mai frecvente în acest sens și produsele inovative pe care marile brand-uri de cosmetice le scot pe piață.
Astfel, am aflat cu bucurie că Eucerin, s-a gândit și la noi, persoanele care suferim de alergie solară și a creat o gamă special dedicată acestui aspect - gama Eucerin Sun- Allergy Protection, pe care mi-ar plăcea foarte mult să o pot testa, căci vreau să mă reîmprietenesc cu soarele.


sensitive skin, sun protection


Sunt foarte curioasă cum sunt aceste produse, mai ales că am citit că au o formulă avansată care are la bază două ingrediente active menite să lupte împotriva alergiilor solare. Este vorba despre:

  • Alpha-Glucosilrutin (AGR) - un flavonoid obținut din arborele Pulmeria şi modificat biotehnologic pentru ca proprietățile sale antioxidante să limiteze formarea radicalilor liberi.
  • Licochalcone A - un ingredient natural extras din rădăcina de lemn dulce care, în urma numeroaselor studii clinice, s-a dovedit a avea multiple efecte benefice asupra pielii (rol anti-oxidant, anti-iritant, anti-inflamator).

Dintre produsele din această gamă mi-au atras atenția:
  • Spray-ul transparent de protecție solară cu FPS 50, care oferă o protecție mare pentru corp. Datorită formulei lejere, este cel mai indicat şi pentru pielea acoperită de păr şi predispusă la acnee. Filtrele foarte eficiente UVA/ UVB (corespunzătoare standardelor UE) şi protecția suplimentară a celulelor din profunzime cu extract de rădăcină de lemn dulce garantează protecția împotriva deteriorării pielii induse de razele UV. Pielea este complet protejată - chiar şi în straturile profunde ale epidermei. Mi-a plăcut ceea ce am citit: are textură lejeră, nelipicioasă, nu lasă urme, este transparent, se absoarbe rapid, este rezistent la apă și la transpirație și nu conține conservanți.
  • Gelul-crema după plajă împotriva alergiilor solare - îmi plac produsele care au o astfel de textură și Doamne bine mai prinde un astfel de produs, care promite să ofere o îngrijire adecvată ce calmează şi regenerează pielea afectată de soare. Nu are parfum, nici emulgatori pentru a minimiza riscul de alergii, are o textură lejeră, calmează, răcorește și regenerează pielea iritată de soare și este compatibil cu pielea predispusă la alergii solare.
  • Gelul cremă împotriva alergiilor solare FPS 25 - conferă protecție medie UVA/UVB (în conformitate cu recomandările UE) pentru pielea predispusă la alergii solare. Protecție dovedită împotriva alergiilor cum ar fi erupția polimorfă la lumină (EPL) sau acneea estivală. La fel ca și celelate produse amintite mai sus are o textură lejeră și este rezistent la apă, nu conține parfum și nici emulgatori, a dovedit eficacitate şi compatibilitate cu pielea pacienților predispuși la alergii solare.

Îmi doresc mult să testez noua gamă Eucerin pentru protecție solară , așa că am răspuns prompt invitației adresate de Katynel. Să îmi țineți pumnii! Dacă voi câștiga și voi veți avea parte de o surpriză frumoasă.


Voi cum vă protejați de soare?


A voastră,
Rally


Notă: Pentru realizarea acestui articol, m-am inspirat din informațiile găsite pe site-ul companiei Eucerin România și articolul scris de Katynel pe blogul său.


No comments :

Post a Comment

recent posts