Wednesday, February 22, 2012

Ce vor fetele de Dragobete? (RO)

5 comments :
 

Bună tuturor!


Dacă americanii îl au pe ”Valentine”, noi îl avem pe ”Dragobete”. Dragobetele este un obicei românesc, care marchează nu numai dragostea românilor, ci și începutul primăverii. Se sărbătorește pe 24 februarie.

Legenda spune că Dragobete era fiul Babei Dochia, era un bărbat frumos și iubăreț. Se spune că Maica Domnului l-a transformat într-o floare care îi poartă numele.

La noi sunt numeroase obiceiuri de Dragobete, obiceiuri întâlnite cu precădere în zona rurală, însă, în ultima vreme, Dragobetele a căpătat notorietate și la oraș, tinerii începând să dea atenție și acestei sărbători, nu doar zilei de Valentine.

Aș menționa aici câteva dintre aceste obiceiuri: tinerii, băieți și fete deopotrivă, se strâng în grupuri pe dealuri împrejurul satelor pentru a discuta și a face glume, la prânz fetele coboară spre sat, în timp ce fiecare băiat va urma fata care îi este dragă. În unele zone ale țării, fetele strâng viorele pe care le păstrează la icoane, folosindu-le apoi pentru a face farmece de dragoste sau strâng apa din omătul netopit, pe care o beau în fiecare zi, apă care zice-se are proprietăți magice și le face mai iubite, mai frumoase și mai drăgăstoase.

Se spune, de asemenea, că în această zi este de bun augur ca tinerii să se logodească și să-și jure credință unii altora. Că tot am amintit de logodnă, am găsit un site cu niște inele de logodnă superbe. Eu am pus ochii pe câteva modele absolut minunate. Doar diamantele sunt cele mai bune prietene ale unei femei, nu? Pe lângă tradiționala ciocolată și parfumatul buchet de flori, sunt sigură că multe dintre noi visăm la un inel. Un inel de logodnă este un dar neprețuit, care te lasă fără cuvinte și când este mai potrivit să faci un asemenea cadou dacă nu acum?

Pentru cei care sunt deja căsătoriți, am văzut că ”se poartă” acest obicei, în străinătate se numește ”reînnoirea jurămintelor” făcute la căsătorie, la noi poate fi numit ca o aniversare a zilei nunții. Iată niște modele foarte drăguțe de verighete. Nu-i așa că sunt frumoase?

Eu vă doresc ca orice dorință pusă de Dragobete să vi se îndeplinească, și, alături de persoana iubită să aveți parte de cele mai frumoase clipe! Vorba unui celebru prezentator ”Iubiți-vă mult!”

Vă las cu poza inelului de logodnă la care visez eu (cel din stanga). O fată poate visa, nu?


Jewelry


Voi sărbătoriți Dragobetele? Ce v-ați dori să primiți?



A voastră,
Rally

5 comments :

  1. daaa...acuma visez si eu,desi am un inel de logodna:-) dar mai am inca 9 degetele singurele...:-) se mai poate ,nu?

    ReplyDelete
  2. Inelul din stanga este al meu :))
    Mi-as dori eu... sa il primesc :))
    P.S imi place genul acesta de postare :D
    Ne apucam de "treaba?"

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adina, vrei sa ne batem de la inele? :)) Ma bucur ca iti place postarea! Da, ne vom apuca "de treaba" si o vom termina, in curand. ;) Pupici!

      Delete

recent posts